skip to Main Content

At skabe sunde ritualer i løbet af dagen

Vi ved alle, at forandringer er vanskelige at gennemføre. Meget forskning viser, at det at skabe en forandring, lære noget nyt, tillægge sig ny adfærd eller bryde gamle vaner kan være vanskeligere, end vi overhovedet selv er klar over. De fleste forsøg på forandringer, hvad enten de udføres af individer eller organisationer, slår desværre fejl. Vores selvdisciplin er som regel utilstrækkelig og ikke til at stole på, når det drejer sig om at opfylde vi har forpligtet os på. Også de forpligtelser, vi ved er gode for os- hvilket er grunden til, at de fleste nytårsforsætter mislykkes. I stedet for at dyrke selvdisciplin, så vil jeg opfordre til at indføre ritualer i hverdagen.

Du har allerede mange ubevidste ritualer, som er blevet en del af din hverdag og som ikke kræver særlige disciplinære evner, som f.eks. tandbørstning to gange om dagen, rede sengen, lufte ud osv.

Måske kender du nogle i din omgangskreds, der gør modstand imod ideen om at introducere ritualer, fordi det er deres overbevisning, at ritualistisk adfærd kan svække spontaniteten eller kreativiteten. Dette kan især dreje sig som interpersonelle ritualer, som f.eks. en regelmæssig date med ens ægtefælle eller kunstneriske ritualer, som at male billeder. Men hvis vi ikke ritualiserer aktiviteterne- hvad enten det drejer sig om at træne i fitnesscentret, tilbringe tid med familien eller læse i en god bog- når vi aldrig frem til dem. Der vil ske den modsatte effekt og snarere end at være spontane, bliver vi reaktive (i forhold til andres krav på vores tid og energi).

Ifølge Jim Loehr og Tony Schwartz kræver opbygningen af ritualer, at man definerer en meget præcis adfærd og udfører den på helt specifikke tidspunkter- motiveret af ens grundlæggende værdier.

Hvis vi har vores personlige lykke som en værdi og ønsker at blive lykkeligere, må vi også udforme ritualer omkring det.

Hvilke ritualer vil gøre dig glad og lykkeligere i hverdagen? Hvad ville du gerne introducere i dit liv?

Introduktion af nye ritualer

Start med at eksperimentere med hvad føles godt og rart for dig. Lad være med at overtænke dit valg om hvorfor, men derimod prøv at give dig hen til dit valg af ritual og prøv det af i hverdagen. Spring ud i det og mærk hvilken forskel det gør for dig. Det kunne være at gå en tur i naturen hver eftermiddag, vinterbade eller fitness træne tre gange om ugen, stå tidligere op om morgenen og meditere et kvarter, se to film om måneden, gå på torsdagsdates med din ægtefælle, eller f.eks. at læse i en bog i en time hver anden dag osv.

Det er dog vigtigt, at du ikke introducere mere end et eller to ritualer ad gangen og at du sikrer dig, at de er blevet til vaner, før du introducerer nye.

I et generelt struktureret ritualiseret liv behøver vi ikke holde regnskab med hver enkelt time på dagen og kan således afsætte tid til spontan adfærd; endnu vigtigere er det, at vi kan integrere spontaniteten i et ritual, som f.eks. at beslutte spontant, hvor vi skal gå hen på vores ritualiserede date. De mest kreative individer- hvad enten de er kunstnere, forretningsfolk eller forældre- har ritualer, som de følger. Paradoksalt nok kan rutiner gøre dem fri til at være kreative og spontane.

”Små forandringer ad gangen er bedre end ambitiøse fiaskoer… Succes fører til mere succes” -Tony Schwartz

Når du har identificeret de ritualer, de ønsker at indføre, skal du skrive dem ind i din kalender og begynde at udfører dem. Nye ritualer kan være vanskelige at sætte i gang, men over tid, som regel inden for mellem 18- 254 dage, vil udførelsen af disse ritualer blive lige så naturligt som at børste tænder. Vaner er generelt vanskelige at slippe af med- og det er nu til din fordel. Fordi når først gode vaner er blevet etableret, så er de vedvarende.

Vedvarende ændring af vaner

Du har sikkert hørt at det kun tager 21 dage at ændre en vane og det lyder da fantastisk. 21 dage til at ændre en vane, det er overskueligt. Det er også det svar, du finder på Google, hvor 21, 28 eller 30 dage popper op overalt. Der er for nuværende 30 millioner hits på søgningen, og der er sider der garanterer, at de kan hjælpe os til at forme en nye vane på 21 dage. Men desværre er det fake news, da der ikke er videnskabelige beviser på at det tager 21 dage.

Vi er, hvad vi gør igen og igen. Fortræffelighed er således ikke en handling, men en vane”- Aristoteles

Det viser sig, at tallet 21 stammer fra en gammel bog Psycho-Cybernetics, som er en selvhjælpsbog skrevet af Maxwell Maltz i 1960. Han var plastikkirurg og havde erfaret, at det tog hans patienter i gennemsnitligt 21 dage til at vænne sig til at miste en arm eller et ben. Derfor konkluderede han, at det formentlig også ville tage 21 dage, at vænne sig til andre store omvæltninger i livet.

Men at sammenligne det at miste en arm med at vænne sig til at indføre en ny vane, som f.eks. at træne er bare ikke helt det samme. Det interessante er mere, hvor lang tid det tager at forme en ny vane. Det spørgsmål har psykologen Philippa Lally og hendes kolleger til gengæld studeret i 2009, hvor deres studie var at undersøge, hvor langtid det tager at ændre simple vaner. De skrev om deres resultater i European Journal of Social Psychology. Her konkluderede de, at det ikke var de 21 dage. De havde studeret 96 personer, ved at få dem til at vælge en simpel vane, som de gerne ville udvikle, og som havde at gøre med at træne, drikke eller spise sundt. Resultatet var interessant, fordi det viste sig, at personerne dag for dag udførte handlingen mere og mere automatisk, indtil de nåede et niveau, hvor yderligere repetition ikke øgede automatikken. Det niveau, vi i daglig tale kalder en vane. Det viste sig også, at det tog et sted mellem 18 og 254 dage at nå det niveau. Gennemsnitlig tog det personerne 66 dage. Altså tre gange så lang tid, som det tager at vænne sig til at miste en arm. De simple vaner personerne havde valgt var, at drikke mere vand, spise frugt, eller at jogge i 15 minutter daglig! Resultatet var, at i den lave ende af forsøget, viste det sig, at det tog omkring 18 dage for at drikke en flaske vand. I den modsatte ende lå træning, hvor det tog tæt på 254 dage.

Så hvilke nye ritualer vil du indføre i din hverdag?

𝐅𝐢𝐧𝐝𝐞𝐬 𝐂𝐨𝐜𝐨 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐞𝐥´𝐬 𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐬𝐨𝐫𝐭𝐞 𝐤𝐣𝐨𝐥𝐞 𝐢 𝐝𝐢𝐭 𝐬𝐤𝐚𝐛?

Den er sort, elegant, enkel og alsidig og er den klassiske beklædningsgenstand, der blev skabt…

Læs mere

Teenagers oplevelse af glæde i hverdagen

Vores bedste chance for lykke er uddannelse – Mark Van Doren Laura er 18 år…

Læs mere

At skabe sunde ritualer i løbet af dagen

Vi ved alle, at forandringer er vanskelige at gennemføre. Meget forskning viser, at det at…

Læs mere

Nul sukker i hele november mdr.

November challenge Jeg kender ikke mange som ikke er afhængige af sukker. Der er mange…

Læs mere